Our Projects

Broadhinton Road, SW4

3 Bedrooms
Mid Terrace
2 Storeys

Traditional advice is to “buy the worst house in a good street

Broadhinton Road is located within increasingly popular Clapham Old Town where houses attract a premium. One remaining wreck remained crying out for TLC and a total makeover.

The condition of the house encouraged total freedom to gut it and reconfigure without constraints. It required a total rebuild from earth to sky, leaving just the external walls in place.

The design challenge was focussed upon making a small house appear much larger through the creation of an open plan layout on the ground floor. This incorporated an entrance lobby which acts as a room divider, with hanging alcove for coats, lockers below for boots and shelves above for hats etc.

The living area was divided between formal and informal with a walk-through into the rear extension with sizeable bespoke kitchen, dining and seating. Utility appliances are all built into side units and shelving, including a clothes drying cupboard.

Upstairs the stud walls were all removed and rebuilt to create a larger master bedroom , with en-suite shower room with twin basins and w/c. The light well over the stairs is flooded with natural daylight illuminating the centre of the house with a sizeable electrically controlled Velux roof light. Four more roof lights are fitted to the bathrooms and rear bedroom. The whole house is bright and cheerful with built in storage throughout. The stairs are custom built with wrought iron bannisters.

Designed Features

This project incorporates a lot of different design features including:

  • Total reconfiguration of all rooms
  • Ground floor open plan- designed for function
  • Upper floors bedrooms – ensuite
  • Natural daylight optimised including stairwell
  • Original character features reintroduced
  • Entrance widened for coats, shoes and hat storage
  • Under-floor heating in kitchen/dining and bathrooms

The transformation has effectively created a modern home within an old shell. All of the walls were stripped back to the bricks and six space invading chimney breasts removed on the ground and first floors.

The butterfly roof profile was fully utilised by removing the false ceilings, thereby gaining valuable height and introduction of attractive shapes.

Insulation was introduced to significantly improve thermal and acoustic efficiency. Tecsound membrane was used to minimise sound transmission through the walls. All windows were removed and replaced with double-glazing.

The finishing had to reflect quality throughout. Solid oak flooring was laid, sanded and finished in tinted hard wax. Custom designed skirting and architraves were fitted along with solid oak doors. Built-in wardrobes, storage cupboards and bathroom cabinets were bespoke designed for every possible space.

Kitchen Design

The bespoke kitchen favoured a U shaped design for economy of space and function, with double door fridge, wall ovens and plate warmer along the rear wall. All the units maximise storage with wide deep drawers and pull out corner cupboards.

The bar counter is angled to free up circulation space and add shape. The dishwasher and pull out waste bins are all located ergonomically to hand.

The counter top is quartz and the smoke colour tinted oak cabinets provide relief from typical finishes.

Features

The Kitchen and its design includes various features including:

  • Custom kitchen designed by Peter Luke Designworks
  • Bespoke cabinets imported from Poland
  • Ergonomic design – one step access
  • Quartz counter tops
  • Multi compartment pull-out bins